<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Erinomainen Alexander Stubb on valtio-oppinut filosofian tohtori, kuuluisien yliopistojen opettaja, ylivoimainen EU-asiantuntija teorian ja käytännön EU-työskentelyn tasolla, europarlamentaarikko vuodesta 2004. Stubb on ollut tähti EU:n pohjoisella taivaalla. Nyt hänen yllättävä hyökkäyksensä Suomen ulkoministeriä ja itse asiassa koko hallitusta vastaan himmensi kerralla hänen kirkkaimman tuikkeensa monien suomalaisten mielessä.

 

Stubb on vuosien varrella ilahduttanut EU:sta kiinnostuneita kansalaisia artikkeleillaan. Hänen monet kirjoituksensa ja nettisivunsa ovat olleet erinomaista EU-tietoutta laajalle lukijakunnalle.”Enemmän Eurooppaa” on Stubbin tunnuslause. Siinä hän tarkoittaa Euroopalla EU:ta, mikä ei välttämättä miellytä kaikkia niitä, jotka ymmärtävät Euroopalla paljon muutakin.

 

Stubb on avoimesti puhunut liittovaltion puolesta. Hän ei ole peitellyt liittovaltioihannettaan kiertoilmausten taakse niinkuin jotkut muut federalistit. ”Liittovaltiolla pelotellaan koska sitä ei ymmärretä tai se ymmärretään tahallaan väärin”, Stubb kirjoittaa.

 

Stubbin liittovaltion rakenne selviää hänen artikkeleistaan. Politiikan teko tulisi siirtää jäsenvaltioilta yhteisölle – komissiolle, neuvostolle ja Euroopan parlamentille. Liittovaltiolle tulisi laatia perustuslaki. Liittovaltiossa unionilla olisi vaaleilla valittu hallitus. Komission puheenjohtaja valittaisiin vaaleilla Euroopan parlamentissa. Komissio toimisi parlamentin luottamuksen varassa. Euroopan parlamentin tulisi saada nykyistä enemmän valtaa.

 

Konventin laatima ja Eurooppa-neuvoston vuonna 2004 hyväksymä perustuslakiesitys oli pitkä askel liittovaltio-EU:n suuntaan. Kun Ranska ja Hollanti kuitenkin kansanäänestyksessä kaatoivat esityksen, liittovaltion syntymiseen tuskin moni enää uskoo. Aiheen ympärillä vallitsee syvä hiljaisuus. Alexander Stubb ei ole ihanteestaan luopunut. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta hän vaatii enemmän Eurooppaa, ei vähemmän, mikä hänen mukaansa merkitsee jonkinlaista  liittovaltiota.

 

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan sangen kohtuullisten mielipiteiden kimppuun raivokkaasti käydessään parlamenttiryhmänsä saksalaisten johtajien tuella Stubb ilmeisesti jo hetken kuvitteli elävänsä liittovaltiossa, jossa EU-parlamentti sanelee, mitä jäsenmaan ministerit saavat EU:sta lausua. Esiintymisellään hän tyrmistytti monet ihailijansa.

 

Stubb näyttää käsittäneen asemansa meppinä väärin. EU:n komissaareilta sanotaan vaadittavan, että he asettavat EU:n edun oman maansa kansallisen edun edelle. Parlamentaarikoilta ei sellaista edellytetä. Päin vastoin EU-vaaleihin osallistuneet kansalaiset haluavat, että heidän valitsemansa mepit ajavat kotimaansa etua parlamentin työssä. Oman maan saattamista huonoon huutoon ei  parlamentaarikolta toivota. Stubb on sellaiseen syyllistynyt. Tapahtuma voi unohtua kansalaisten mielestä, mutta ei aivan pian..