<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

"Miksi Venäjä ei ole uhka?" maailmanpolitiikan professori Tuomas Forsberg kysyy kolumnissaan (Suomen Kuvalehti 41/2005). Forsbergin mukaan Venäjä ei ole uhka Suomelle, vaikka se on sotilaallisesti vahva ja vaikka sen kulkeminen kohti demokratiaa olisi kyseenalaista. Venäjän sotilaalliset intressit ovat muussa suunnassa.

 

Maallikon mielestä vahva Venäjä ei  todellakaan ole uhka Suomelle, olkoonpa epädemokraattinenkin. Sen sijaan heikko Venäjä voi uhka olla. Jos Venäjä ajautuu ylivoimaisiin sisäisiin vaikeuksiin esimerkiksi Kaukasuksen kuohunnan laajetessa, rapaa voi roiskua  Suomenkin puolelle.

 

Uhka voi kärjistyä Suomen omasta syystä. Täällä on aktiivisten Karjalan palauttajien itu olemassa. Yhdistyksiä, rekisteröityjä ja vapaita järjestöjä, joille kysymys Suomen valtiollisista rajoista on avoin, löytyy nettisivuilta. Venäjän joutuessa sisäisesti hajalleen on mahdollista, että järjestöt korottavat toiveensa vaatimuksiksi.  Jos innostus laajenee, on olemassa vaara, että itse aiheutamme uhkan Venäjän taholta maamme suhteen.