Länsimaita eivät tänään uhkaa ainoastaan muslimien mielenosoitukset polttopulloineen ja satunnaiset arabiterroristit. On kehittynyt jyrkkä kulttuuriero ja vastakkainasettelu länsimaiden ja islamilaisen maailman välille. Jännitys on kasvanut ja purkautunut vakavina terroritekoina ja sotilaallisina konflikteina aina Neuvostoliiton ja länsimaiden välisen kylmän sodan päättymisestä alkaen. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Muhammadin pilakuvista syntynyt liikehdintä ja Iranin ydinpolitiikka ovat viimeinen varoitus: maapallolle on syntymässä uusi kylmän sodan rintama, nyt muslimimaiden ja länsimaiden välille.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa kuluvan vuoden loppupuoliskolla. Olisiko ehkä maallamme syytä siinä yhteydessä toimia rauhoittajana Euroopan ja islamilaisen maailman kulttuurien konfliktissa? Pääministeri Matti Vanhanen näyttääkin ryhtyneen välittäjän tehtävään ripeästi. Hän otti yhteyttä virkaveljeensä Tanskan pääministeri Rasmusseniin ja matkusti vienninedistämismatkalle Kuwaitiin, missä tapasi Kuwaitin emiirin. Keskustelussa muun ohella tunnusteltiin ulospääsyä Muhammadin pilapiirroksista johtuneesta umpikujasta.

EU:n ulkokehällä puolueeton Suomi tasapainottelee riidan osapuolten välillä. Meillä on takana vuosikymmenten harjoitus edellisen kylmän sodan ajoilta. Lehdistömme julistaa tänään sananvapautta ja samalla vanhasta tottumuksesta noudattaa mitä tiukinta itsesensuuria. On surkuhupaisaa lukea lehdistä sivukaupalla juttuja kuvien aiheuttamista reaktioista muslimimaailmassa, ilman että lehdet paljastavat lukijoille itse kuvia.

 

Samalla kun kansalaisina odotamme maallemme menestystä välittäjän tehtävässä toivomme, että tässä yhteydessä syntyy uusi, myönteinen merkitys sanalle suomettuminen. Sillä siitähän tässä on kysymys, Suomen tasapainoilusta vastakkaisten valtaryhmien välissä ja samalla pyrkimyksestä edistää liennytystä osapuolten kesken.

 

Urho Kekkosen aikaansama vuoden 1975 Etyk-kokous Helsingissä, johon kaikki Euroopan maat sekä Yhdysvallat ja Kanada osallistuivat, oli historiallinen. Siitä alkoivat tapahtumat, jotka johtivat silloisen kylmän sodan päättymiseen. Toivottavasti Suomi EU:n puheenjohtajakaudellaan pystyy vastaavaan suoritukseen.