<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

“Syyttäjä pitää vihaa kirkonpolton motiivina”, oli sanomalehtiotsikko 29.8. Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto-oikeudenkäynnistä.

 

Viha on yksi katolisen kirkon keskiajalla määrittelemistä seitsemästä kuolemansynnistä. Muut ovat ylpeys, ahneus, hekumallisuus, kateus, juoppous ja hengellinen laiskuus. Kuolemansynti on vaikeaselkoisesti määritelty Raamatussa (1.Joh.5 16-17). Kuolemansyntejä ei ole nimetty, joten niitä voi olla enemmänkin kuin seitsemän. Kuolemansynnit ovat pikemminkin elämänasenteita kuin välittömiä tekoja.

 

Porvoon tuhopolttaja sanoo oikeudessa katuvansa tyhmyyttään: ”Aivoton teko se oli. Nyt kaduttaa, että yhden ihmisen typeryyden takia tulee niin paljon vahinkoa monille” (HS 29.8.).

Eniten vahinkoa tulee nuorelle miehelle itselleen. Hänen elämänsä on pahasti pilalla.

 

Kuolemansyntien luetteloon tulisikin täydellä syyllä lisätä kahdeksas: tyhmyys. Se aiheuttaa ehkä enemmän pahoja tekoja kuin muut kuolemansynnit. Tyhmyys ei itsessään ole välttämättä synti, mutta se on synnin syy ja kasvualusta. Vallan antaminen tyhmyydelle on siten kuolemansynti.

 

Tyhmyys on jopa perisynti, sillä ensimmäisinä Aadam ja Eeva syyllistyivät tyhmyyteen maistaessaan kielletyn puun hedelmää, vaikka paratiisissa oli kylliksi mitä parhaimpia sallittuja hedelmiä. Tänäkin päivänä kiellettyjä kasvikunnan tuotteita on paljon tarjolla. Niihin sortuminen on sulaa tyhmyyttä, eli kahdeksas kuolemansynti.