<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Amerikasta levinnyt, Darwinin luonnonvalintaan perustuvan kehitysopin hylkäävä uskonnollinen oppi, intelligent design (ID), suomeksi älykäs suunnittelu, on muotivirtaus myös Suomessa.

 

ID ja tiede eivät mielestäni ole ristiriidassa keskenään, kunhan mennään tarpeeksi syvälle, kaiken alkuun ja senkin taakse. Sitä, mikä oli ennen luonnonlakien syntymistä ja niiden vaikutuksen alkua, emme voi selittää enempää tieteen kuin uskonnon avulla. Voimme korkeintaan keksiä erilaisia vertauskuvia kuvaamaan tilaa ennen alkuräjähdystä eli olevaisen ilmaantumista.

 

Voimme jos haluamme nimittää tuota käsittämätöntä kaikkeuden alkutilaa Jumalaksi, ilman että käsitämme mitä sillä tarkoitamme. Alun jälkeen kaikki kehitys, myös biologinen, on tapahtunut luonnonlakien mukaisesti, eli älykkään suunnitelman ohjaamana, jos niin haluamme sanoa.

 

Kristitty fundamentalisti kannattaa älykkään suunnittelun oppia darwinismin kumoajana. Se on hieman ristiriitaista, sillä ID-oppihan ei ole sopusoinnussa Raamatun luomiskertomuksen kanssa sen paremmin kuin darwinismi.

 

Uskonnon ja tieteen yhteisiä peruskysymyksiä koskeva keskustelu osoittaa mielestäni, että väittelijät ovat pohjimmiltaan agnostikkoja kaikki tyynni. Lopultakaan emme edellytyksillämme voi tietää emmekä sanallisesti kuvata kaiken alkua ja tarkoitusta - eli Jumalaa, jos niin sanomme.