<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Suomessa armeijan kantahenkilökuntaan kuuluvat henkilöt eivät voi osallistua poliittiseen toimintaan olemalla puolueen jäsen. Ei myöskään ole totuttu siihen, että virassa olevat upseerit esittävät vapaasti julkisuudessa ajankohtaisia sotilaspoliittisia arvioitaan. On ymmärretty, että sotilasjohto esittää asiantuntevat näkemyksensä maan johdolle, presidentille ja hallitukselle, ei medialle.

 

Yllättävä uusi tapa tuoda julkisuuteen upseereiden turvallisuuspoliittisia mielipiteitä on heidän keskuudessaan tehty mielipidetiedustelu. HS selostaa 2.3.2007 sellaista. "Pitäisikö Suomen mielestäsi pyrkiä Naton jäseneksi?", Upseeriliitto kysyi jäseniltään. Vastauksia tuli sähköpostitse 1257 kappaletta.

 

Upseereista 54 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen tulisi pyrkiä Naton jäseneksi. Voimakkaimmin jäsenyyttä kannattivat ylimmät upseerit everstiluutnantista ylöspäin. Heidän mielestään maamme tulisi pyrkiä liiton jäseneksi seuraavan neljän vuoden aikana. Yliluutnanttien ja kapteenien niukka enemmistö oli toista mieltä. Kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä pitää tarpeellisena vain 17 prosenttia vastaajista.

 

Jos jonkinlainen rajoitus virassa olevien sotilaiden julkiselle politikoinnille on edelleen olemassa, mielestäni sitä tässä kierrettiin. Kukaan ei tullut julkisuuteen yksilönä. Ellei mitään rajoitusta ole tai se ei koske tämän tapaisia mielipidetiedusteluja, ammattisotilaista saadaan jatkossa oivallinen erikoisryhmä neuvomaan hallitusta maamme politiikan hoitamisessa. Seuraava julkisuuteen saatettava tiedustelu voisi koskea rypälepommeja.